ART SHIFTING DAY: Visual Dialogs & Music (part II)

collage part II

PART II : DIALEGS VISUALS i LA MUSICA

Passades les 7 de la tarda, varen començar les Performances de varis artistes:

El primer Bloc de Performances, avantguardistes, va anar a càrreg de laKeren Shalev i el Rallito X, una parella d’artistes que varen venir des de Berlín per actuar en l’ART SHIFTING DAY. A aquesta performance s’anaven sumant, intereactuant, la del Marco Domenichetti, amb la seva música sintetitzada, i la de l’Enric López amb els seus sons del hang drum que resonava creants ponts de dialeg entre la Keren i el RallitoX.

Els DIALEGS entre els quantre artistes s’anaven sobreposant. Home-dona dialogant, pintura abstracta sobre el mur. El Marco Domenichetti i l’Enric intervenint, posant la seva veu a través d’una música sintetitzada o , d’un so de percusió -molt ancestral- tocat amb les mans. La seva música anava provocant el dialeg de la performance entre la Keren i El RallitoX: dona-home es comunicaven en Blanc i Negre, el Marco i l’Enric els acompanyaven amb els seus sons. S’escoltaven, parlaven; dialogaven!

Imatges i música anaven omplint l’espai, com si es tractés d’un “part” en directe. La Keren i el RallitoX anaven pintant/parlant sobre un mur (imaginari?), les seves mans eren els pinzells, els traços les seves paraules. A l’altra banda del Claustre, el Marco i l’Enric. El Marco amb el seu Mac com a eina per comunicar-se, anava projectant a la pantalla llums i colors de línies rectes. L’Enric amb el seu “hang” omplia l’espai d’un so atemporal. Tots dos creant una performance lumínica i sonora.

La música, esgarrapadora a estones, en els moments àlgids de la creativitat, subratllant el procés de Creació . La creació si és, no té sexe, ni edat: surt de la panxa i explota! En Ramón Millà, realitzador de TV3(Mediaquiosc, Arts Santa Mònica) va entrar en el dialeg amb la seva càmara, parlant amb la Keren, el RallitoX sumant-se a la força del procés creatiu, el Marco Domenichetti feia el mix amb la seva música, no era un DJ, no tenia plats ni instruments; tenia la música i la tecnologia per interactuar. L’Enric López posava les notes d’equilibri amb el so metàlic, armònic i melòdic del hang. 3 Dialegs en perfecte equilibri, home-dona, home-música, home-càmara; …tecnologia, música i art, varen parlar per construïr.

El tancament de l’ART SHIFTING DAY va anar carreg de l’actuació d’en Dani Rifà, una degustació de cançons populars seves, tal com i va dir ell: Tremendamente solo, ¿Y qué? Una actuació, la seva, revitalitzadora de la tradició musical catalana (rumba, havaneres i més): Guitarra, veu, i el seu portàtil: Tres en 1! Una explosió d’alegria i música en viu que ens arrancava a tots i totes un ampli somriure, la rialla i ganes de ballar!

Ell va dialogar directament, amb les seves “paraules cantades”, amb l’audiència empatitzant i contagiant la seva alegria, implicant al públic a intervenir, barrejant la serietat, la ironia i la broma, el català i el castellà i el marketing personal a “pelo” face-to-face: El Dani!!! Ningú s’atreviria a dir que estava actuant sol, no ho estava, estavem tots, formant el perfecte equilibri del que per mi és la Creativitat, la Comunicació i la Col·laboració, dialegs que s’entrecreuen entre persones respectant la tradició i estimant rabiosament la tecnologia!

***

Parlant de Col·laboració: Si tots els DIALEGS varen quedar tant al punt, artística i tecnològicament parlant, va ser Gràcies a un gran equip tècnic, persones, que varen estar treballant full-time els dies 4 i 5 de Novembre a l’Arts Santa Mòncia per l’Art Shifting Day:

Marco Domenichetti (llums interactives, música, projeccions de video). La sensibilitat feta llum. Equilibri llum-interactivitat amb una capacitat de treball impressionant!

Pedro de Cost. El crack dels cables en l’ #artshiftingday #artssantamonica. el Pedro té un dò: fa art amb la llum. Un virtuós director de la llum! busca la perfecció! Bravo!

Ramón Millà. El càmara, realitzador (collita #TV3). Aquest hombre és un gran performer visual juntament amb la seva càmara! Diàlegs Visuals home-càmara emoji

Jordi Borrut. Tècnic de so i pare de l’escola dels meus fills. CEIP Vila Olimpica.

Ferran Esteve. Al control de la nostra web i de la retransmisió x streaming de tot l’Acte. www.wassabi.es

Ernest Companys. Controlant que tots estigués tècnicament a punt per la Videoconferència i l’Streaming.  CEO de TECHNO TRENDS

Enric Lopez: Director artístic del #artshiftingday. Un crack renacentista! emoji

Lluís Ayguadé. Imatge del #artshiftingday El mag que m’ha conceptualitat en una imatge. www.h2oci.comemoji

Xavier Garcia. Soport emocional de tot el projecte, la meva parella i pare dels meus dos fills. Comentari de xaviergarciabcn a Instagram (12 days ago): És el resultat del plaer de compartir bons moments amb bona gent@layguade :) www.xaviergarcia.cat emoji

Arts Santa Mònica: Xavier Roca, Marta Garcia Sastre, Alicia González, Neus Purtí, Manel Guerrero, Conxita Oliver, Bibiana Ballbé.

*** Dear Rick Holland, it has been a pleasure to talk with you throughout the process of building the Art Shifting Day, dialogues held by email. We met our voices through your poem, while you were helping me to translate your Poem “Husk, armour, sensor left” and poetry from English to Catalan. I look forward to working with you in this shared desire to imagine new futures. xx

Núria Antolí
Directora de l’ART SHIFTING FESTIVAL
http://nuriaantoli.wordpress.com/